Bosnien Hercegovinas SK

Referat: AIF Barrikaden - Bosnien Hercegovinas SK

Här kommer så - en dag försenat, ursäkta. Får skylla på friidrotts-VM och systerkalas.

Startelvan: C-G – Ulrik, Henke Ni, Martin N, Danne – Fredrik, Tobbe, Johan A, Micke – Jimmy, Joel J

Avbytare var Bagher som spelade hela andra halvlek som högerback, Rashad som spelade sista halvtimmen, en del som vänster yttermittfältare, en del som anfallare, Rabih som spelade sista 18 som vänster yttermittfältare och Stefan som spelade sista 8 min:a – de första 2 som höger yttermittfältare och efter vårt ledningsmål (som han själv passade till) som innerback när vi gick över till 1-4-4-1 för att försvara ledningen de sista minuterna.
C-G, Bagher och Rashad gjorde alla sina första A-lagsseriematcher för året vilket innebär att vi på årets hittills spelade 13 matcher använt 37 spelare!!!

C-G som nu gjorde come-back i A-laget vid 49 års ålder och sa sig vara lite nervös inför uppgiften fick sämsta möjliga start när bollen redan efter 1 ½ min låg i nätet bakom honom. Inte heller fortsättningen av halvleken blev något som kunde ta bort den ev. kvarvarande nervositeten eftersom han i princip inte hade något alls att göra. I andra halvlek hade han däremot mycket att bestyra och gjorde det med bravur. Utan ett par svettiga räddningar när Bosnien Hercegovina (i fortsättningen kallat B-H) kvitterat och tryckte på för ett segermål hade vi definitivt inte vunnit den här matchen.

Bara några minuter efter ledningsmålet hade B-H ytterligare en bra chans när bollen passerat C-G men Henke slog undan den några meter från mållinjen. Därmed var det dock slut med allt vad chanser hette för den här halvleken för B-H. Två skott utanför och ett par hörnor var det närmsta. Vi hade däremot ohyggligt många chanser, varav flera riktigt heta, och vi hade fr.a. ett kompakt spelövertag. Det var i stort sett spel mot ett mål i 35-40 min. I motsats till en del andra matcher fyllde vi på bra i anfallen och hade ofta massor av spelare i och runt straffområdet. Hur vi kunde undgå att göra mål var fullständigt obegripligt för den för dagen både ovanligt stora och ovanligt entusiastiska publiken.

B-H gjorde en extremt dålig insats i första halvlek och även om de sade sig sakna en del spelare föreföll deras tredjeplats i tabellen då fullständigt obegriplig även om man hade känslan att de flesta i laget gjorde allt för att spara på krafterna så länge som möjligt, en taktik som underlättades av det tidiga ledningsmålet. Man behövde inte lägga sin kraft framåt utan kunde koncentrera sig på den defensiv som ändå var bedrövlig (veteranen Daniel ”Danne” Mijacs fina insats räckte inte alls till) och som om inte vår effektivitet varit än sämre hade lett till åtskilliga baklängesmål för dem. Spelmässigt gjorde vi en mycket bra insats vilket förstås fick B-H:s försvarsspel att se än darrigare ut.

När andra halvlek startade fick vi retroaktiv utdelning på vårt gigantiska spelövertag i första halvlek. Inom loppet av 1 minut hade vi vänt till 2-1. I den 51:a min vann först Johan A ett antal närkamper i snabb följd innan Tobbe gjorde detsamma varefter han passade Jimmy som gjorde ett säkert avslut. Bara minuten efteråt tog vi också ledningen när Joel gjorde ett lika säkert avslut som Jimmy nyss på passning från just Jimmy. Det kunde också blivit 3-1 ytterligare bara en halv minut efteråt när Jimmy ur ett bra läge sköt centimetrarna utanför.

Efter den så plötsliga scenförändringen fick man tämligen omgående bekräftat att misstankarna om att B-H-spelarna sparat på sina krafter i första halvlek var befogad. Man spelade nu som ett nytt lag med en ganska frejdig offensiv där dock väldigt mycket kretsade kring deras nr 4 Henrik Ilmanen Brynell som var otroligt duktig, arbetade hårt, var aktiv i såväl uppbygget av anfallen som i avslutningen av desamma. Det var också han som stod för B-H:s kvittering i den 59:e min sedan Henke i anfallet innan rensa undan bollen på mållinjen.

Strax efter deras kvittering hade vi en jättedubbelchans som slutade med att en B-H-utespelare hann upp det något för lösa avslutet från vår spelare precis på mållinjen men därefter fortsatte B-H:s offensiv – man var uppenbarligen inte alls nöjda med oavgjort. Man skapade också ytterligare några jättelägen och det var här C-G i målet steg in i handlingen med ett par mycket kvalificerade ingripanden.

Deras offensiv mattades dock efterhand vilket också gällde våra under hela matchen hårt arbetande spelare – det var helt enkelt många trötta spelare på plan mot slutet av matchen. Vi jämnade i alla fall ut spelet mot slutet och fick också till ett segermål i den 86:e min när Jimmy med ännu ett säkert avslut slog in bollen på pass från Stefan som alltså som framkom ovan kommit in på högerkanten mindre än 2 min tidigare. Som också framgick ovan fick Stefan under de få återstående minuterna gå ner som mittback i den fyrbackslinje framför liberon Henke som vi då gick över till för att säkra bakåt och inte än en gång släppa in ett avgörande mål i slutminuterna.

En lika efterlängtad som nödvändig (i synnerhet med tanke på de resultat som kom till i vår serie innan det här referatet äntligen blev skrivet) seger alltså och vi behöll våra två synnerligen anmärkningsvärda sviter för ett bottenlag. Vi har gjort mål i samtliga matcher och vi har inte släppt in fler än 2 i någon. Vår i förhållande till vår tabellplacering – och i förhållande till flera av de omkringliggande konkurrenterna – fina målskillnad kan vi ha mycket nytta av i sluttabellen.

Vår seger måste anses vara klart välförtjänt. Vi gjorde en som helhet mycket bra insats även om effektiviteten kunde varit betydligt bättre. Även om B-H var bättre än vi i andra halvlek, och i mitten av densamma under en period på c:a 25 min utsatte oss för en väldigt hård press, så var deras spel- och chansövertag ändå en västanfläkt jämfört med vårt monumentala dito i första.

Statistik: Hörnor: 8-8 Skott på mål: 10-7 Skott utanför: 9-7